Huuraanbod in Nederland daalt met 27% in grote steden

De huurmarkt in Nederland heeft te maken met een aanzienlijke daling van het aanbod, vooral in de grote steden. Volgens de Pararius huurmonitor is het aantal beschikbare huurwoningen in de vijf grote steden in het tweede kwartaal van 2023 met 27% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft geleid tot een stijging van de gemiddelde vierkante meterprijs van huurwoningen in deze steden, variërend van 5 tot bijna 8%.

Invloed van WOZ-cap op de huurmarkt

Een van de belangrijkste redenen voor deze daling van het aanbod is de invoering van de WOZ-cap in mei 2022, die de huurprijs beperkt die verhuurders kunnen vragen op basis van de waarde van de woning. Dit heeft veel verhuurders ertoe aangezet om hun woningen te verkopen of over te stappen op kortetermijnverhuur, waardoor het aantal beschikbare langetermijnhuurwoningen is afgenomen.

Tekort aan lange termijn huuraccommodaties in grote steden

Het tekort aan huurwoningen is vooral nijpend in grote steden waar de vraag groot is en de concurrentie onder huurders hevig. De situatie is nog uitdagender voor mensen die op zoek zijn naar huurwoningen in het middensegment, die steeds schaarser worden. Experts voorspellen dat verdere regulering van de huurmarkt in het middensegment de situatie zou kunnen verergeren, waardoor er nog minder huurwoningen beschikbaar zullen zijn.

Uitdagingen voor de huurmarkt in kleinere steden

De situatie beperkt zich niet tot de grote steden, want ook kleinere steden zoals Amersfoort hebben te maken met een afname van het huuraanbod. Als gevolg daarvan stijgen ook de huurprijzen in deze steden, waardoor het voor huurders steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden.

Conclusie

Concluderend is de afname van het huuraanbod in Nederland een zorgwekkende trend die zich waarschijnlijk zal voortzetten, vooral als er meer regelgeving wordt ingevoerd. Het is cruciaal voor beleidsmakers om een balans te vinden tussen het beschermen van de rechten van huurders en ervoor te zorgen dat er voldoende huuraanbod is om aan de vraag te voldoen. Anders kan de huurmarkt in Nederland de komende jaren nog uitdagender worden voor huurders.

Zie hier ons actueel aanbod in onder andere Amersfoort, Hoevelaken, Bunschoten.

Uw Makelaar

Debby van der Hulst - Verhuurmakelaar Amersfoort
Debby van der Hulst – meer dan 25 jaar ervaring!

Woning Alert?!

Selecteer prijsklass(en):

Op zoek naar een leuke huurwoning?

© Alle rechten voorbehouden / Ontwerpen door Buuroo.com / Privacy Verklaring /
Vanderhulstverhuurmakelaar / Uw verhuur makelaar in Midden Nederland. Zoals Amersfoort, Leusden, Hoevelaken, Utrecht, Soest, Zeist en omstreken.